• Lorem ipsum

Sheet maskers 101: Alles wat je moet weten over sheet maskers

17 Jan 2018
door S. Safa

Sheet maskers zijn misschien wel het meest populaire Koreaanse skincareproduct. En dat heeft een goede reden: ze zijn handig, niet duur en effectief. Als ze op de juiste manier en regelmatig worden gebruikt, kunnen sheet maskers een wonderbaarlijk effect hebben op je huid, met resultaten die zowel direct als op de lange termijn zichtbaar zijn. Omdat sheet maskers zo eenvoudig en recht-toe-recht-aan lijken, nemen niet veel mensen de moeite om ze ook daadwerkelijk te onderzoeken.

Sheet maskers hebben meer te bieden dan je denkt. De post van vandaag is een snelle gids over sheet maskers. We gaan alles bespreken wat je over sheet masks moet weten; wat zijn ze, in welk opzicht zijn ze verschillend van conventionele maskers, van welke soorten materialen worden de sheets gemaakt, hoe gebruik je ze op de juiste manier, en meer! Misschien leer je vandaag iets nieuws over sheet maskers. Lees vooral verder!

Wat zijn sheet maskers?

Voor iedereen die nieuw is in de wereld van skincare, en niet zeker weet wat sheet maskers zijn: laten we beginnen met de basics. Sheet maskers zijn vellen textiel die gedrenkt zijn in lichte serums die allerlei huidbevorderende ingrediënten bevatten, zoals antioxidanten, vitamines, mineralen, hyaluronzuur, etc. Deze nutriënten worden vastgehouden in het materiaal en worden door het dichte dermale contact aan de huid doorgegeven. Afhankelijk van welk soort sheet masker je hebt, voorziet het sheet masker je huid van hydratatie, voeding, vitaliteit, rimpelverzorging, verhelderende effecten, noem maar op. Welke behoefte je huid ook heeft, er bestaat een sheet masker voor. 

 

In welke zin zijn sheet maskers anders dan conventionele gezichtsmaskers?

Actieve ingrediënten in gezichtsmaskers hebben enige tijd nodig om in je huid in te werken en een daadwerkelijk effect te hebben. Conventionele maskers hebben de neiging om snel te verdampen, nog voordat die ingrediënten hun werk kunnen doen in je huid. Maar sheet maskers hebben een slimme truc om die verdamping te voorkomen. De sheet, oftewel het materiaal waar het sheet masker van is gemaakt, vormt als het ware een barrière die de vochtigheid veel langer behoudt. Dit geeft de ingrediënten een veel betere kans om je huid te penetreren. Dit is de reden waarom je huid zo gehydrateerd en gevoed voelt nadat je een sheet masker hebt gebruikt. Sheet maskers presteren in dit opzicht zeker een stuk beter dan reguliere maskers.

 

Waar worden sheet maskers van gemaakt? Wat is het verschil tussen bepaalde sheet maskers?

Niet geweven stof

Maskers van niet geweven stof zijn platte, poreuze maskers gemaakt van losse vezels. Ze hebben een wat ruwere textuur die doet denken aan papier, wat ze minder beweeglijk maakt. Hierdoor sluiten ze minder goed aan op de huid, en vallen ze er makkelijker af. Vezelmaskers hebben wel enige capaciteit om de huid van hydratatie te voorzien, maar ze verdampen snel. Een pluspunt is dat deze sheet maskers erg voordelig zijn. Je zult merken dat de wat goedkopere sheet maskers aan de onderkant van de markt vaker van dit materiaal zijn gemaakt.



 



Katoen
Sheet maskers van katoen worden gemaakt van de natuurlijke vezels van de katoenplant. Ze hebben een verfijndere textuur dan de losse vezelmaskers, maar de beperkingen zijn vergelijkbaar. Ze sluiten niet al te goed aan op de huid, en ze hechten niet altijd op een egale manier. Vocht verdampt redelijk snel, maar niet zo snel als bij maskers van losse vezels. Katoenen maskers hebben een iets hogere capaciteit als het gaat om het toedienen van serums op de huid.

 

 




Hydrogel
Maskers van hydrogel zijn blends van cosmetische serums en gelatine, wat ervoor zorgt dat de sheet maskers voelen als een verkoelende, jelly-achtige laag op de huid. Sheet maskers van hydrogel presteren beter dan de goedkopere losse vezel- en katoenmaskers; ze zijn beweeglijker en sluiten goed aan op de huid. Ze drogen tijdens het gebruik ook niet uit. Sheet maskers van hydrogel zijn dun en vatbaar voor scheurtjes. Om scheuren te voorkomen, bestaan ze vaak uit twee losse delen, voor de onderkant en de bovenkant van je gezicht. Het nadeel van hydromaskers is dat ze over het algemeen wat prijziger zijn, en dat bepaalde soorten hydrogels irriterend kunnen werken op de gevoelige huid. 

 





 

 

Bio-cellulose
Bio-cellulose maskers zijn gemaakt van geweefde microbiële cellulose. Ze zijn makkelijker te verplaatsen, en hechten zich minder goed aan de huid dan hydrogel, maar wel beter dan katoen. Net zoals sheet maskers van hydrogel, drogen sheet maskers van bio-cellulose niet uit en zijn ze een stukje duurder. 

 

 




Wat is de beste manier om een sheet masker te gebruiken?

1. Zorg ervoor dat je huid goed is gereinigd voordat je een sheet masker aanbrengt. Zo begin je met een leeg canvas waar de nutriënten extra goed in opgenomen kunnen worden. 
2. Gebruik een toner om je huid in balans te brengen en voor te bereiden.
3. Als je nog essences/serums/ampoules hebt die je graag gebruikt, dan kun je die ook aanbrengen. Dit is echter niet noodzakelijk, aangezien sheet maskers deze stap eigenlijk vervangen.
3. Haal het masker uit de verpakking. 
4. Ontvouw het sheet masker en breng hem aan op je gezicht, zodat de gaten precies over je ogen, je neus en je mond vallen. Als er nog een restje essence in de verpakking overblijft, dep dit dan op de huid van je nek en je décollete.
5. Laat het masker 15 tot 25 minuten zitten (lees de instructies voor de aanbevolen duur).
6. Verwijder het sheet masker en dep de overgebleven essence in je huid, voor optimale absorptie.
7. Vervolg je routine met het gebruiken van je oogcrème en je moisturizer, om alle nutriënten optimaal in te sluiten.


Je kunt sheet maskers op ieder moment van de dag gebruiken. Sommige sheet maskers zijn lichter en absorberen sneller, en zijn zodoende meer geschikt voor 's ochtends. Andere sheet maskers zijn rijker en voedender, en zijn geschikter om 's avonds te gebruiken, zodat de nutriënten echt goed kunnen intrekken terwijl je slaapt. Probeer sheet maskers op een regelmatige basis te gebruiken, zeg maar één of twee keer per week, om zo die gezonde, stralende glow te krijgen. 

Tips: veelvoorkomende sheet masker-fouten om te mijden 

Het gebruik van een sheet masker is niet zo recht-toe-recht-aan als het misschien lijkt. Er is zelfs een hoop wat je fout kan doen. Hier is een lijst met fouten die je kan maken bij het gebruiken van sheet maskers en hoe je ze kan vermijden, zodat je het maximale uit je sheet maskers kan halen. 


1. Je huid onvoldoende voorbereiden
De ingrediënten in het sheet masker moeten in je huid kunnen trekken om een effect te hebben. Ingrediënten penetreren makkelijker en dieper als ze op een blank canvas worden aangebracht. Wees er zeker van dat je huid goed gereinigd is, zodat je overtollige makeup en vuil van je gezicht verwijdert. Voor nog betere resultaten kun je een exfoliant gebruiken voordat je een sheet masker aanbrengt.

2. Het extra laagje niet van het sheet masker verwijderen
Sommige sheet maskers hebben een extra laagje die voorkomt dat het masker aan de verpakking plakt. Vergeet niet om dit laagje te verwijderen voordat je het sheet masker gebruikt. Lees de instructies om te kijken of je sheet masker een extra laagje heeft dat verwijderd dient te worden. 

3. Het sheet masker niet optimaal op je huid laten aansluiten
Sheet maskers komen helaas maar in één maat. Omdat we allemaal een andere vorm gezicht hebben, zal een sheet masker nooit volkomen perfect op je gezicht aansluiten. Probeer het meeste uit je sheet masker te halen door het sheet masker zo goed te laten aansluiten, en hem goed aan te drukken voor optimaal dermaal contact.

4. Het sheet masker te lang laten zitten
We hebben allemaal wel de neiging om te denken; hoe langer ik het sheet masker laat zitten, des te beter te resultaten. Maar dit klopt niet. Het is zelfs zo, dat het langer laten zitten van je sheet masker een averechts effect kan hebben op je huid. Het sheet masker begint uit te drogen, en trekt zo vocht uit je huid. Volg dus alsjeblieft de aanbevolen duur die op de verpakking staat aangegeven. 

5. Je gezicht wassen na het gebruik van een sheet masker
Sheet maskers bevatten vele nutriënten. De voordelen van een sheet masker werken door nadat je hem hebt verwijderd. In plaats van al die voedingsstoffen en hydratatie weg te wassen, kun je beter de overgebleven essence in je huid deppen om het meeste uit je masker te halen. Mocht het nou zo zijn dat je huid plakkerig aanvoelt na het deppen van de essence, stap dan over naar een sheet masker die geen storend residu op je huid achterlaat.

6. De overgebleven essence in de verpakking weggooien
Sheet maskers zijn gedrenkt in essences, en na het gebruik blijft er in de verpakking vaak nog genoeg achter om te gebruiken. Dat is een kostbaar goedje, dus gooi het niet weg! In plaats van het weg te gooien, kun je de essence beter op andere delen van je lichaam aanbrengen, of het in een flesje bewaren en in de loop van de volgende dagen gebruiken. 

7. Je huid niet moisturizen na het gebruik van het sheet mask
Het is niet altijd noodzakelijk om na een sheet mask te moisturizen, maar het kan een goed idee zijn om het wel te doen. Door je huid na het sheet mask te moisturizen, zorg je ervoor dat alle voedingsstoffen en hydratatie beter in je huid worden ingesloten, en voorkomt dat ze verdampen. Zo kan je huid nog langer van de voedende eigenschappen genieten. 

 

Dit waren de basics over sheet maskers. Ik hoop dat je iets nieuws hebt geleerd! Tot volgende week!

XXX-Soha

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter