Er bestaan veel mythes en onduidelijkheden over chemische zonnefilters. Zo zouden alle chemische zonnefilters schadelijk en onveilig zijn. Als je deze verhalen hoort, begrijp ik dat je twijfelt over welke zonnebrandcrème je het best kan kiezen. Je wilt immers een product met SPF gebruiken om je huid te beschermen tegen schade door de zon, en dan wil je een zonnebrandcrème die veilig en effectief is.
In deze post zal ik wat onduidelijkheden rondom chemische zonnefilters proberen op te klaren. Hopelijk helpt het je een goed geïnformeerde keus te maken!
Chemische en fysieke zonnefilters
In de wereld van de huidverzorging wordt er een onderscheid gemaakt tussen 'fysieke' en 'chemische' zonnebrandcrème. Op scheikundig niveau is het passender om te spreken van anorganische (voor 'fysiek') en organische ('chemische') zonnebrandcrème.
- Inorganische, 'fysieke' filters (titanium dioxide en zinc oxide) reflecteren een deel van de UV-straling en absorberen de rest. Het zijn structuren die bestaan uit alternerende fragmenten van metaal- en zuurstofatomen.
- De werkzaamheid van organische, 'chemische' filters wordt bepaald door middel van aaneenschakelingen van koolstofmoleculen. De dichtheid van deze ketens bepaalt de absorptiegraad van UV-straling die de filter heeft.
Beide soorten zonnefilters werken voor het overgrote deel van het UV-spectrum op een vergelijkbare wijze. Maar wat is het verschil in het gebruik?
Over het algemeen geldt voor minerale zonnefilters:
- Ze zijn milder voor je huid, maar het kan de huid ook wat uitdrogen.
- Ze zijn geschikter voor mensen met een gevoelige, vette huid die naar onzuiverheden neigt.
- Zonnebrandcrèmes met minerale filters zijn berucht om de witte waas die ze kunnen achterlaten.
De eigenschappen van chemische zonnefilters op een rij:
- Ze hebben in de regel meer hydraterende eigenschappen. Drogere huidtypes kunnen hier dus baat bij hebben.
- Ze zijn meestal gewichtloos en onzichtbaar, wat ze een dankbare keus maakt voor mensen met een donkere huidtint.
- Chemische filters laten je huid ook beter ademen. Dit kan bijvoorbeeld prettig zijn als je in de buitenlucht gaat sporten.
Andere huidtypes, andere zonnefilters. Het is maar net wat jij het fijnst vindt en welke zonnebrandcrème het beste bij jouw huid past.
De ‘gevaren’ van chemische zonnefilters
De berichtgeving over de gevaren van zonnebrandcrème met chemische filters waren de laatste jaren niet van de lucht. Zijn die verhalen dan helemaal nergens op gebaseerd? Nou, half; en laat me dit meteen nuanceren. De zorgen over chemische zonnefilters gingen met name over een bepaald chemisch zonnefilter, oxybenzone, een middel dat een breedspectrum UV-bescherming biedt en al meer dan veertig jaar veilig en gereguleerd in zonnebrandcrèmes wordt gebruikt. Het is dus een soort klassieker onder de chemische zonnefilters.
Het is bekend dat oxybenzone na gebruik in het lichaam aan te tonen is. Ook is bekend dat oxybenzone het geslachtshormoon oestrogeen nabootst - dit wordt ook wel hormonale activiteit genoemd. In een onderzoek uit 2001 kregen vier ratten gedurende vier dagen een vaste dosis oxybenzone toegediend. Het bleek dat dit invloed had op het formaat van hun baarmoeder.
Dit klinkt misschien als een reden tot zorg. Maar het is belangrijk om te weten dat de hoeveelheden oxybenzone die de dieren kregen, extreem hoog was. De onderzoekers gebruikten 1500 mg oxybenzone per dier; voor mensen zou dit neerkomen op 300 liter zonnebrandcrème in een jaar, of ongeveer 35 jaar smeren. En als je niet iedere vierkante centimeter van je lichaam bedekt met een dikke laag zonnebrandcrème, duurt dit proces nog langer. Het risico op hormonale activiteit is bij topisch gebruik (op je huid smeren) dus verwaarloosbaar en niet relevant.
De nieuwe generatie chemische zonnefilters
Er komen de laatste jaren steeds meer zonnebrandcrèmes met daarin nieuwe, verbeterde chemische zonnefilters op de markt. Je kan zelfs spreken van een ‘nieuwe generatie’ chemische zonnefilters. Het idee dat zonnebrandcrème met minerale zonnefilters ‘goed’ en zonnebrandcrème met chemische zonnefilters ‘niet goed’ is, is inmiddels achterhaalder dan ooit. De nieuwe generatie chemische zonnefilters combineren een hoge beschermingsgraad met een uitstekend veiligheidsprofiel en een minimaal risico op irritatie.
Dit zijn de voornaamste chemische zonnefilters die tot deze nieuwe generatie behoren, plus hun voornaamste eigenschappen:
Tinosorb S (Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine)
- Heeft een goed veiligheidsprofiel en wordt nauwelijks door de huid geabsorbeerd.
- Laat geen hormonale activiteit zien.
- Is een erg fotostabiele UV-filter, breekt weinig af door licht en warmte.
Tinosorb M (Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol)
- Geeft een breedspectrum zonbescherming, zowel UVB als UVA-straling.
- Is een deels fysieke, deels chemische zonnefilter: reflecteert én absorbeert UV-straling.
Tinosorb A2B (Tris-Biphenyl Triazine)
- Zeer fotostabiele, efficiënte UVB en UVA2-filter met een hoge beschermingsgraad.
- Heeft anti-inflammatoire eigenschappen.
Uvinul T150 (Ethylhexyl Triazone)
- Zeer effectieve UVB-filter met een uitzonderlijk hoog absorptievermogen.
Uvinul A Plus (Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate)
- Wordt zeer goed verdragen door de gevoelige huid.
- Is erg fotostabiel - breekt amper af door licht en warmte.
En zoals bij veel skincare producten, loopt Koreaanse skincare voorop met het ontwikkelen van zonnebrandcrèmes met de modernste zonnefilters gecombineerd met allerlei andere ingrediënten waar je huid blij van wordt.
Purito heeft meerdere zonnebrandcrèmes waarin alleen nieuwe generatie chemische zonnebrandfilters in de formuleringen zijn verwerkt. Mijn (persoonlijke) absolute favoriet is de Centella Green Level Unscented Sun SPF50+ PA++++, waar ook nog eens niacinamide en Centella Asiatica-extract in verwerkt zit. Mijn vette, gevoelige huid zweert bij deze zonnebrandcrème. De rode vlekjes op mijn wangen worden gekalmeerd, en de talgregulerende eigenschappen van de niacinamide gaan de poriën op mijn neus te lijf. De Centella Green Level Sun voelt bij het aanbrengen als een fijne lichte moisturizer, en als hij is ingetrokken voelt mijn huid kalm en zacht. Je merkt bijna niet dat je iets draagt.
Aanbevolen zonnebrandcrèmes met nieuwe generatie-filters
Centella Calming Daily Suncreen SPF50+ PA++++ Een kalmerende zonnebrandcrème met een lichte textuur, die de huid beschermd met chemische filters. | Missha All Around Safe Block Daily Sun SPF50+ PA++++ Formulated with calming herbs. The combination of mineral and chemical sunscreens make this a powerful sunscreen. | Some By Mi UV Shield Daily Mild Suncream SPF50 PA+++ Minimalistic, elegant formula with chemical and mineral sun filters. With marjoram and rosehip-extract. |
Benton Papaya-D Sun Cream SPF38 PA+++ With panthenol and jojoba oil, both calming, moisturizing ingredients. | Missha All Around Safe Block Waterproof Sun Milk SPF50+ PA++++ Contains extracts of the Italian strawflower, better known as the curry plant. Sweatproof. |
Hopelijk heeft deze post het een en ander opgeklaard over de verschillende zonnefilters. Als je weet wat er in je zonnebrandcrème zit, kun je een beter geïnformeerde keuze maken. Het is ook een kwestie van experimenteren: wat voor de één een holy grail-product is, hoeft dat voor een ander niet te zijn.
Er bestaan vele mythes over zonnebrandcrème. Wat in ieder geval geen mythe is, is dat UV-straling schadelijk is voor je huid, met rimpels, pigmentvlekken en zelfs erger tot gevolg. Welke zonnebrandcrème je dus ook kiest: sla deze belangrijke stap niet over in je skincareroutine. :)
XXX, Marthe