• Lorem ipsum

LW Skin Talk: leer je huidtype kennen

2 Aug 2024
door Team LW

De eerste en belangrijkste stap in je huidverzorgingsroutine is bepalen welk huidtype je hebt. Als je weet wat voor huidtype je hebt, kun je een routine uitstippelen die het beste voor jou werkt. Op deze manier weet je zeker dat je voor producten kiest die je huid in balans houden en je huid er gezond en stralend uit laten zien. Vandaag helpen we je om jouw huidtype te leren kennen, zodat je de juiste skincare match kunt vinden. 

Welke huidtypen zijn er? 

Een vette huid produceert meer talg dan echt nodig is. Je huid oogt door deze extra olie glanend of zelfs een beetje vettig en gaat meestal gepaard met mee-eters en grote poriën. Dit kan zich uiten in verstopte poriën, zoals puistjes. 

Een droge huid is het tegenovergestelde van een vette huid en bevat niet genoeg olie. De huid kan er dof uitzien of strak aanvoelen, terwijl ernstige droogte ervoor kan zorgen dat de huid barst, schilfert of pelt. Een droge huid en. Gedehydrateerde huid worden soms door elkaar gebruikt, maar zijn niet dezelfde dingen. Dehydratatie is een gebrek aan water en kan iedereen overkomen, ongeacht het huidtype. 

Een gecombineerde huid is zowel droog als vet op sommige plekken. Veelvoorkomend bij een gecombineerde huid is een vette T-zone (voorhoogd, neus en kin) en droge wangen. 

Een gevoelige huid kan zich uiten in een onaangenaam gevoel als reactie op factoren van buitenaf zoals seizoensveranderingen of ruwe producten. Zo kun je een irritaties zoals een branderig of trekkerig gevoel ervaren. 

Ieder huidtype is voor ons ‘normaal’, echter verwijzen we bij een normale huid naar een huid die goed in balans is en geen aanhoudende huidproblemen vertoont. 

Kan je huidtype veranderen? 

Naarmate je ouder wordt kan je huidtype veranderen. Je huid heeft namelijk de neiging om droger te worden als je ouder wordt, dus misschien merkte je als tiener een vettigere huid en is de rijpere huid wat droger. Ook seizoensveranderingen of een kouder of juist warmer klimaat kunnen van invloed zijn of je huid wat vetter of droger aanvoelt. 

Hoe bepaal je jouw huidtype?

1. Bare face methode

Different Skin Types – How To Know Your Skin Type? - Ricekraft

Je huidtype is meer een spectrum dan een groep: ieders huid valt ergens op het spectrum. Je kunt aan de drogere kant van droge huid zijn of aan de olieachtige kant van een vette huid. Een eenvoudige manier om jouw huidtype te bepalen: 

  1. Reinig je huid met een milde reiniger. 
  2. Breng geen product aan op je huid. 
  3. Wacht een uur. 
  4. Onderzoek nu je huid 
    • Voelt je huid strak en uitgedroogd? Dan heb je waarschijnlijk een droge huid. 
    • Merk je een glanzend voorhoofd, neus of kin? Dan heb je waarschijnlijk een gecombineerde huid. 
    • Heb je glanzende wangen én T-zone? Dan heb je waarschijnlijk een vette huid. 
    • Geen van deze categorieën? Dan heb je een normale huid. 

 

2. De blottingpapier-methode

HOW TO DETERMINE YOUR SKIN TYPE AND NEEDS - Dr. Barbara Sturm

Een andere eenvoudige manier om thuis je huidtype te bepalen, is door een schoon blottingpapier tegen verschillende delen van je gezicht te drukken. Houd vervolgens het papier tegen het licht om te zien hoeveel olie is geabsorbeerd: hoe meer olie op het papier, hoe vettiger je huid waarschijnlijk is. Als je weinig tot geen olie ziet, heb je mogelijk een droge huid. Ten slotte, als het blottingpapier minimale olie van alleen je T-zone onthult, heb je waarschijnlijk een gecombineerde of normale huid. Voor de beste resultaten raden we aan deze test rond het midden van de dag of 's avonds te doen - je huid blotting te snel na het reinigen kan de resultaten vertekenen.

Next step: find your match 

De belangrijkste stap is gezet: je weet jouw huidtype. Nu kun je gericht op basis van jouw huidtype op zoek gaan naar een skincareroutine dat past bij jouw huid en jouw specifieke behoeften.  

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter