Ik kan met zekerheid zeggen dat de dag dat ik me realiseerde dat hydraterend niet hetzelfde als vochtinbrengend betekent, de redding was van mijn huid. Cosmetische bedrijven zijn geneigd om deze termen door elkaar heen te gebruiken, en daardoor denkt de consument dat het over hetzelfde proces gaat. Deze misvatting heeft mijn huid persoonlijk niet veel goed gedaan, en ik wou dat er eerder iemand was geweest die me had verteld dat er een aanzienlijk verschil zit tussen vocht inbrengen en hydrateren! Maar nu dat ik de wijsheid heb opgedaan, wil ik het graag overbrengen aan jullie!
Bedrijven liegen dan misschien niet als ze zeggen dat hun product zowel hydrateert als vochtinbrengend werkt, maar het kan er wel toe leiden dat er bij de consument de misvatting ontstaat dat deze twee zaken inwisselbaar zijn. Sommige hydraterende crèmes bevatten zowel hydraterende als vochtinbrengende bestanddelen, maar ze zijn niet hetzelfde. Hydraterende bestanddelen voegen vocht aan de huid toe, en vochtinbrengende bestanddelen zorgen ervoor dat het vocht in de huid wordt 'ingesloten'. Zie het zo: hydratatie is een glas water voor je huid, maar dit water zal verdampen als er niks is om dit water in het glas te houden. Vochtinbrengers vormen een barrière op de huid, om te voorkomen dat dit water verdampt en verdwijnt. In Korean skincare speelt dit verschil ook een grote rol voor een goede huidverzorging.
Hydraterende bestanddelen
Hydraterende bestanddelen worden ook bevochtigingsmiddelen genoemd. Bevochtigingsmiddelen trekken vocht aan van de omgeving (vocht in de lucht) of van diepere huidlagen. Het vocht komt zo aan het oppervlak van de huid terecht. Veel gebruikte bevochtigingsmiddelen zijn onder meer:
-Glycerine
-Glycerol
-Hyaluronzuur
-Alpha hydroxyzuren (AHA’s)
-Urea
-Sorbitol
-Pyrrolidone carboxylic acid (PCA)
-Dicyanamide.
Hydrateren doe je idealiter na het reinigen, als de huidcellen nog vol met water zitten.
Vochtinbrengende bestanddelen
Vochtinbrengende bestanddelen zijn bijvoorbeeld verzachtende ingrediënten en occlusieven (occlusieven zijn verzachtende ingrediënten met een hogere dichtheid). Deze bedekken de bovenste huidlaag en vormen daar een dun hydrofobisch (olie-loving) laagje over de huid, dat voorkomt dat het water verdampt, en het vocht dus insluit. De huid heeft van nature zo'n barrière, maar die is fragiel en kwetsbaar en wordt snel beschadigd door wind, zonneschade, en een tekort aan talg. Vochtinbrengende bestanddelen kunnen deze barrière tijdelijk vervangen, en de huid beschermen, terwijl droge en schilferige huid tegelijkertijd verzorgd en verzacht wordt.
Veelvoorkomende vochtinbrengende bestanddelen zijn:
-Squalaan
-Ceramiden
-Vetzuren
-Oliën, zowel plantaardig als synthetisch
-Siliconen (dimethicone, cyclomethicone)
-Petroleum jelly (zoals Vaseline)
-Wassoorten (zoals bijenwas)
Heb je ze allebei nodig?
Ieder huidtype heeft hydraterende bestanddelen en vochtinbrengende bestanddelen nodig om gezond te zijn en er opperbest uit te zien. Maar vooral droge huidtypes kunnen baat hebben bij vochtinbrengende bestanddelen, omdat ze de afwezige lipiden kunnen vervangen, schilfering verminderen, en de huid zacht en glad laten voelen. De meeste moderne vochtinbrengende producten bevatten zowel verzachtende en occlusieve ingrediënten; bij Korean skincare wordt hier goed rekening mee gehouden, zodat de huid het beste van allebei krijgt.. Een snelle blik op de ingrediënten van je vochtinbrengende crème is genoeg om hier achter te komen.
Ik heb zelf een vette huid, dus in de zomer gebruik ik alleen een hydraterend serum óf een een vochtinbrengende crème. Maar nu het kouder wordt, merk ik dat zelfs mijn huid een beetje schilferig en droog wordt. Dus nu combineer ik een hydraterend serum en een vochtinbrenger, allebei bij MISSHA's Time Revolution lijn. De Time Revolution First Treatment Essence Intensive Moist en de Time Revolution Aqua Youth Cream. De Treatment Essence bevat 90% gefermenteerde gist, zorgt voor een soepele volle huid, vermindert pigmentatie en is een cultfavoriet. De Aqua Youth Cream is lichtgewicht en heeft een consistentie die het midden houdt tussen een gel en een lotion. Hij trekt snel in en maakt mijn huid zacht. Onthoud: mijn huid is nogal vet, dus dit is misschien te licht voor iemand met een droge huid. Als je huid aan de droge kant is, heb je misschien baat bij iets rijkers, zoals de Time Revolution Nutritious Essence of de Nutritious Cream.
Mocht je ervoor kiezen om zowel een hydraterend serum als een vochtinbrengende crème te gebruiken, gebruik dan éérst het hydraterende product. Hydratatie levert water aan je huid, en vochtinbrengende crèmes sluiten dit in. Het zou niet logisch zijn om het tegenovergestelde te doen. Vergeet ook niet om genoeg water te drinken!
Ik hoop dat deze post wat onduidelijkheden rondom hydraterende en vochtinbrengende factoren heeft opgeklaard. Gebruik jij allebei? Of is één product genoeg voor jouw huid? Welke vochtinbrengende of hydraterende producten gebruik je het liefst? Ik hoor het graag!