• Lorem ipsum

Exfolianten: Zou ik AHA's of BHA's moeten gebruiken? Welke is beter?

28 Nov 2017
door S. Safa

Aangezien ik zelf een behoorlijk vettige huid heb, exfolieer ik regelmatig. Maar tegenwoordig zijn er zoveel exfoliërende producten op de markt, dat het kiezen van een product overweldigend kan zijn. Dit geldt ook voor mezelf. Daarom besloot ik een blogpost te wijden aan exfolianten. We gaan de twee categorieën (chemische) exfolianten bespreken; wat zijn ze, wat kunnen ze voor je huid betekenen, en welke zou je moeten gebruiken? Lees door om erachter te komen!

Waarom exfolieren?

Onze huid laat elke dag dode huidcellen los, maar bepaalde factoren kunnen dit proces vertragen. Ouderdom, zonneschade, genen, een droge of vette huid kunnen allemaal het natuurlijke exfoliërende proces vertragen, en dit kan leiden tot de opeenhoping van dode huidcellen. Dit resulteert in een doffe huid, verstopte poriën, onzuiverheden en acne. Wat kan helpen met het exfoliëren van deze opeenhoping van dode huidcellen, en de prachtige, zachte gehydrateerde huid die zich hieronder verstopt kan laten zien, zijn milde exfolianten zoals AHA's en BHA's. 


Wat is de werking van AHA's en BHA's?

AHA's (Alpha Hydroxy Acids) en BHA's (Beta Hydroxy Acids) verwijderen de 'lijm' die de dode huidcellen bij elkaar houdt. Zodra deze 'lijm' oplost, wordt deze laag dode huidcellen op een natuurlijke manier verwijderd, en zal de heldere, jeugdige huid die zich hieronder verstopt tevoorschijn komen.  

AHA's

AHA's zijn in water oplosbaar en werken op het oppervlak van de huid. AHA's zijn humectanten of bevochtigingsmiddelen, wat betekent dat ze vocht in de huid aantrekken en vasthouden. Zodoende zijn ze heel goed geschikt voor een droge en beschadigde huid. AHA's worden gemaakt van allerlei producten die in de natuur voorkomen.
- Lactid acid, ook wel melkzuur, van melk.
- Glycolzuur, gemaakt uit rietsuiker.
- Malic acid, ook wel appelzuur, uit appels en peren.
- Citric acid, citroenzuur, van citroenen en sinaasappels.

Om de richtlijnen van de FDA te volgen, mogen de concentraties AHA in formules niet hoger zijn dan 10%. Om effectief te kunnen zijn, moeten AHA's geformuleerd worden in een pH-waarde die tussen de 3 en de 4 blijft.

BHA's

In tegenstelling tot AHA's, zijn BHA's oplosbaar in olie. Ze werken niet alleen op het oppervlak van de huid, maar penetreren ook dieper in de huid, waar ze werkzaam zijn tegen verstopte poriën en andere onzuiverheden. Dit is de reden dat BHA's de voorkeur genieten bij diegenen die een normale, gemengde of vette huid hebben. BHA's hebben natuurlijke, kalmerende eigenschappen, en werken ook ontstekingsremmend en antibacterieel. Mensen met een huid die neigt naar roodheid en rosacea, kunnen hier dan ook veel baat bij hebben. De meest voorkomende BHA in skincare is Salicylic Acid of Salicylzuur, gemaakt van wilgenschors.

De concentratie BHA in producten moet onder de 2% blijven om aan de richtlijnen van de FDA te voldoen. Om effectief te zijn, moeten BHA's geformuleerd worden in een pH-waarde die tussen de 3 en 4 zit.

 

Hoe gebruik je AHA en BHA-exfolianten?

Dus, welke kan je het beste gebruiken? Zowel AHA's en BHA's verminderen de zichtbaarheid van fijne lijntjes, ze verstevigen je huid, ze maken de ruwe huid gladder, en ze verbeteren allebei een doffe, oneffen teint. Het voornaamste verschil tussen AHA's en BHA's zit in de oplosbaarheid; AHA's zijn in water oplosbaar, en werken alleen op de oppervlakte van de huid, en BHA's zijn in olie oplosbaar en penetreren de huid dieper. Dus als je op zoek bent naar een exfoliant voor de droge huid, kan je het best op zoek gaan naar een exfoliant met AHA's, maar als je iets wilt doen tegen verstopte poriën en onzuiverheden, dan zou je waarschijnlijk meer baat hebben bij een exfoliant die is geformuleerd met BHA. 

Het is belangrijk om te onthouden dat elke individuele huid verschillend reageert op verschillende zuren, dus het is het beste om te experimenteren om erachter te komen welke het beste bij jouw specifieke behoeften past. Wat je ook kunt doen, is het combineren van zowel AHA's als BHA's. Houdt er wel rekening mee dat het gebruik van één soort exfoliant al meer dan genoeg is voor een verbluffend resultaat. Het is voor een zichtbaar en mooi effect absoluut niet nodig om twee verschillende exfolianten met elkaar te combineren, maar er is niks mis mee om het te proberen en te kijken wat het beste voor je werkt. 

Een aantal zaken om op te letten als je besluit om AHA's en BHA's te combineren:

- Begin langzaam met het toevoegen van een exfoliant aan je skincare routine. Bouw het gebruik op door te beginnen met één keer per week, en bouw het dan langzaam op. Zo kun je zien hoe je huid reageert.
- Zodra je huid aan de exfolianten is gewend, kan je afwisselen; twee exfolianten in één keer zal voor de meeste mensen te heftig zijn. Wissel af tussen dagen; gebruik bijvoorbeeld een AHA op maandag en een BHA op dinsdag.
- Een tip voor de gemengde huid: breng een BHA aan op de vette delen waar je gezicht waar je last hebt van vergrote poriën, en gebruik een AHA voor de droge delen van je gezicht.
- Breng ook exfolianten aan op je nek en je borst! Exfolianten doen wonderen voor je nek en je borst.

Bijwerkingen

Veel voorkomende bijwerkingen van AHA's en BHA's zijn:
- Een mild prikkelend gevoel en roodheid kort na het aanbrengen. 
- De huid kan aanvankelijk wat gaan schilferen. Dit zou van korte duur moeten zijn, omdat de dode huidcellen loslaten en verdwijnen.
- Verhoogde gevoeligheid voor zonlicht. Draag altijd zonbescherming, met name als je 's ochtends een exfoliant gebruikt. Door het gebruik van een exfoliant wordt je huid namelijk kwetsbaarder voor de schadelijke effecten van UV-straling.


References
Clinic
al, Cosmetic, and Investigational Dermatology, August 2015, pages 455–461
Dermatology Research and Practice, February 2015, ePublication
Journal of the German Society of Dermatology, July 2012, pages 488–491
Evidence Based Complementary and Alternative Medicine, June 2011, ePublication
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, November 2010, pages 135–142
Journal of the American Academy of Dermatology, April 2007, pages 651–663
Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, January 2012, pages 9-10.
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, November 2010, pages 135-142.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter