• Lorem ipsum

Wat is vegan huidverzorging?

16 Apr 2020
door M. Toledo

Vegan huidverzorging is een verzamelnaam voor alle huidverzorgingsproducten waar geen dierlijke ingrediënten inzitten. Je kunt deze producten dus perfect gebruiken als je zelf een veganistische lifestyle volgt, probeert te volgen, of erin geïnteresseerd bent. Sommige mensen denken dat Korean skincare geen vegan huidverzorging kent. Niks is echter minder waar. Er zijn heel veel Koreaanse merken die vegan huidverzorging bieden. Sommige K-beauty merken zijn zelfs helemaal veganistisch.

Iedereen is anders. Iedereen heeft dus zijn eigen, unieke redenen om voor vegan skincare te kiezen. Misschien probeer je zo veel mogelijk plantaardig te eten, en wil je stapje voor stapje je skincare routine aanpassen en ook vegan maken. Dit kan door een vegan toner aan je routine toe te voegen, of je normale dagcrème te verwisselen voor een vegan variant. Gooi in ieder geval niet je huidige producten meteen weg als je erachter komt dat ze dierlijke ingrediënten bevatten. Vegan huidverzorging is immers een manier om bewuster met de planeet om te gaan, en daar hoort verspilling niet echt bij. 

5 ingrediënten die niet (altijd) veganistisch zijn 


Lanoline

Lanoline is een wasachtige stof die in veel cosmetica wordt gebruikt. Het is vooral geschikt voor de droge en schrale huid, omdat het een verzachtend en occlusief middel is dat de huid verzacht en kalmeert en de huid. Het voorkomt vochtverlies door een beschermende laag op de huid aan te brengen, waardoor de huid zacht en soepel aanvoelt.
Lanoline heeft een zeer lage comedogenic rating, wat betekent dat het de huid laat ademen.

Lanoline zit in de wol van schapen. Schapen gebruiken lanoline om hun wol te beschermen tegen ruwe omgevingsfactoren en om hun wol fris te houden. In pure vorm ziet het eruit als een gele, wasachtige substantie. Het is niet veganistisch.

Veganistisch alternatief: Sheaboter

 

Sheaboter is een natuurlijke plantaardige boter die afkomstig is van de zaden van de Afrikaanse sheaboom. Sheaboter kan worden gebruikt als vochtinbrenger, verzachtend middel en heeft ook occlusieve eigenschappen. Het heeft een regenererende, verzachtende werking op de huid en beschermt de huid effectief tegen externe omgevingsfactoren. Sheaboter is van nature rijk aan antioxidanten, zoals vitamine A, E, F, quercetine en epigallocatechinegallaat (onderdeel van de flavanoïdenfamilie). Het is een heerlijk, beschermend, verzachtend en volledig veganistisch alternatief voor lanoline. Net als lanoline verstopt het je poriën niet. Sommigen vinden sheaboter zelfs een betere keuze, maar dat is een persoonlijke voorkeur.

Hyaluronzuur

We kennen en houden allemaal van hyaluronzuur, toch? Hyaluronzuur komt van nature voor in ons lichaam en werkt als een spons of hydratatiemagneet. Het houdt onze weefsels gehydrateerd en veerkrachtig. Het is een huidige it-moisturizer die geweldig is voor de droge huid, en het kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden. Naarmate je ouder wordt, gaat het niveau van het van nature voorkomende hyaluronzuur in ons lichaam achteruit. Hyaluronzuur verhoogt de hoeveelheid water in de huid door het aan te trekken naar de buitenste laag van de huid, de opperhuid. Hierdoor voelt je huid voller aan en krijgt ze een gezonde gloed.

Veel mensen weten niet dat hyaluronzuur uit verschillende bronnen kan worden gewonnen. Een van de bronnen die wordt gebruikt om hyaluronzuur te verkrijgen, zijn hanenkammen. Hanenkammen, het vlezige rode deel bovenop de kop van hanen, zijn uitstekende bronnen van hyaluronzuur. Vroeger waren hanenkammen een veelgebruikte bron voor het verkrijgen van hyaluronzuur.

Maar wacht - gooi je favoriete hyaluronzuurserum nog niet weg! De meest gebruikte bron van hyaluronzuur in huidverzorging is veganistisch. Dit proces omvat een proces van microbiële fermentatie van stoffen zoals gras. Deze gangbare en plantaardige versie van hyaluronzuur heeft dezelfde heerlijke hydraterende eigenschappen, is veel betaalbaarder voor fabrikanten én voor consumenten, is duurzamer en minder vervuilend voor de planeet.


Het komt er dus op neer dat producten met hyaluronzuur nog steeds een hoofdrol verdienen in je veganistische huidverzorgingsroutine.

 

Slakkenfiltraat / Slakkenslijm

Als je van K-beauty houdt, hoef ik je de populariteit van slakkenfiltraat in Koreaanse huidverzorgingsformules niet uit te leggen. Koreaanse merken zijn dol op slak! Slakkenfiltraat bevat een indrukwekkende hoeveelheid huidvoordelen, zoals natuurlijk voorkomend hyaluronzuur, peptiden en glycoproteïnen. Het hydrateert, verstevigt en geneest de huid. Slakkenfiltraat is afkomstig van slakkenslijm van slakken die onder hygiënische omstandigheden worden gekweekt, speciaal voor gebruik in slakkenproducten. Populaire eetbare slakkensoorten die worden gebruikt zijn de Romeinse slak (Helix pomatia) en de gewone tuinslak (Helix axpersa). Ten eerste betekent dit dat je de slakken uit je achtertuin waarschijnlijk niet over je gezicht moet laten glijden, en ten tweede is slakkenfiltraat natuurlijk niet geschikt voor veganisten.

Veganistisch alternatief: Galactomyces Ferment Filtraat

Galactomyces ferment filtraat: nog zo'n Koreaanse superster in huidverzorging, en een uitstekend en volledig veganistisch alternatief voor slakkenfiltraat als je op zoek bent naar anti-aging, verstevigende en voedende kwaliteiten. Galactomyces ontstaat tijdens het gistproces van sake. Tijdens dit proces breekt de gist bepaalde ingrediënten af en vormt andere, voor de huid heilzame stoffen zoals mineralen, aminozuren, vitaminen en antioxidanten. Simpel gezegd: galactomyces ferment filtraat is de vloeistof die alle huidverzorgende stoffen bevat die tijdens het fermentatieproces gevormd zijn. Galactomyces ferment filtraat is een extreem voedend ingrediënt voor huidverzorging. Het helpt de huidbarrière te versterken, verhoogt de productie van collageen en heeft prachtige anti-aging eigenschappen.

 

Squalaan

Squalaan is een celbeschermend verzachtend middel dat van nature voorkomt in onze huidcellen. Het komt eigenlijk het dichtst in de buurt van menselijke talg; en dit betekent niet dat je je huid extra laat glanzen, integendeel. Squalaan is cruciaal voor het behoud van een gezonde, veerkrachtige huid. Het ondersteunt het hydratatieniveau in de huid en heeft antioxiderende, ontstekingsremmende eigenschappen. Naarmate we ouder worden, vermindert de hoeveelheid van nature voorkomende squalaan.

Plaatselijk squalaan aanbrengen is een geweldige manier om het squalaangehalte in de huid optimaal te houden. Haaienlevers zijn een aanzienlijke bron van squalaan en van oudsher werd squalaan geoogst uit haaienlevers. Gelukkig is dit niet langer het geval en gebruikt de overgrote meerderheid van de huidverzorgingsfabrikanten veganistisch, plantaardig squalaan. Deze veganistische squalaan is onder andere afkomstig van granen, rijst, pinda's en olijfolie. Dus jij en je huid kunnen zorgeloos genieten van de voordelen van squalaan in je veganistische huidverzorgingsroutine!

 

Propolis

Propolis is een lijmachtige substantie die wordt geproduceerd door honingbijen. Het is een harsachtig mengsel dat honingbijen maken door exudaat en bijenwas te mengen met sapstromen en verschillende andere botanische bronnen. Propolis heeft krachtige antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en is rijk aan antioxidanten. Technisch gesproken wordt propolis niet van bijen gemaakt, maar door bijen. Toch, omdat propolis cruciaal is voor bijen (ze gebruiken het om hun bijenkorven te versterken en te beschermen tegen ongewenste gaten en kieren), past het niet echt in een veganistische huidverzorgingsroutine.

Veganistisch alternatief: Rijstzemelen / Oryza Sativa
 

Rijstzemelen worden gemaakt van de buitenste schil van de rijstkorrel. Van de voedzame zemelen van de rijst kan ook rijstzemelenolie worden gemaakt. Rijstzemelenolie en rijstextracten zijn rijk aan vitamine B en E, antioxidanten, verstevigend Q10 en linolzuur, een essentieel omega 6 vetzuur dat de huidbarrière versterkt, beschermt tegen schade door vrije radicalen en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Dus in plaats van rijst op je bord te leggen voor een gezonde avondmaaltijd, kun je overwegen om dit veganistische huidverzorgingsingrediënt op je gezicht te smeren :)

 

Korean vegan friendly merken

Purito Seoul

Bij Purito Seoul zijn alle producten veganistisch en cruelty-free, met ingrediënten die afkomstig zijn van leveranciers die geen dierproeven uitvoeren.

SKIN1004

Alle producten van SKIN1004 zijn met trots PETA-gecertificeerd als veganistisch en bevatten geen dierlijke ingrediënten. Bovendien zijn ze volledig cruelty-free, wat hun toewijding aan ethische en verantwoorde huidverzorging weerspiegelt.

KAINE

KAINE, geïnspireerd door het Griekse woord voor 'nieuw', brengt frisse, veganistische huidverzorging met veilige, effectieve ingrediënten voor alle huidtypes.

 

Vegan Favorites from the Little Wonderland team

CosRX Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask
iUNIK Rose Galactomyces Essential Toner
  
                                                                                                            
Beauty of Joseon Relief Sun : Rice + Probiotics
Benton Fermentation Essence
 
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter