• Lorem ipsum

De stappen van de Koreaanse huidverzorgings routine uitgelegd

4 Dec 2017
door S. Safa

Alle stappen van Koreaanse huidverzorging

Bron van de afbeelding: Charlotte Cho’s Little Book of Skincare.

Huidverzorging is de ziel van Koreaanse schoonheid. Dat is dan ook de reden dat de gemiddelde Koreaanse huidverzorgingsroutine uit tien stappen bestaat. Voor de Westerse vrouw klinkt een Koreaanse huidverzorgingsroutine met tien stappen misschien een beetje overdreven, maar het kost minder tijd dan je zou denken. Bovendien hoef je niet elke dag alle tien de stappen te doorlopen. Hier bij Little Wonderland krijgen we veel vragen over de stappen van huidverzorging. Wat zijn essences? Wat is het verschil tussen een serum en een ampoule? Moet ik na een sheet masker nog een moisturizer aanbrengen? We snappen dat een huidverzorgingsroutine die uit tien stappen bestaat een beetje overweldigend en verwarrend klinkt. Dat is dan ook de reden dat we vandaag elke stap onder de loep gaan nemen. We bespreken het doel van elke stap, geven je tips over hoe je bepaalde producten kan gebruiken, en proberen om Koreaanse huidverzorging te demystificeren. 

 

Reinigen

In de ochtend

De eerste logische stap 's ochtends is om je gezicht te reinigen. Maar is dit echt nodig? De waarheid is, dat er eigenlijk geen echte noodzaak of reden is om je gezicht 's ochtends te reinigen. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je zoals ik een vette huid hebt, en je hebt 's middags al een glimmend hoofd, dan vind je het misschien wel prettig om je huid in de ochtend te reinigen. Maar als je huid niet vies of vet aanvoelt, en er ook niet vies uitziet, dan is het geen enkel probleem om deze stap 's ochtends over te slaan. Mocht je het wél prettig vinden om 's ochtends je gezicht te reinigen, gebruik dan wel een milde reiniger. Je wilt je huid niet ontdoen van zijn natuurlijke beschermlaag, door een veel te agressieve, uitdrogende reiniger te gebruiken. Je kunt zelfs een wattenschijfje in wat micellair water drenken, en deze over je gezicht heen wrijven bij wijze van reiniging.



In de avond

In tegenstelling tot in de ochtend, is het van vitaal belang dat je 's avonds je gezicht reinigt. Aan het eind van de dag zit er een laag vuil op je gezicht, en waarschijnlijk heb je ook wat make-up opgedaan. De meest milde en effectieve manier om je huid 's avonds te reinigen, is door een techniek toe te passen die 'double cleansing' of dubbel reinigen heet. Dubbel reinigen is een reinigingsroutine die uit twee stappen bestaat: een reiniger op oliebasis om tijdens de eerste stap de meest basale producten te verwijderen, en een reiniger op oliebasis om de huid daarna te reinigen. Double cleansen is een hele slimme manier om je huid heel schoon te krijgen, maar op een milde manier. We hebben eerder al een blogpost gewijd aan dit concept. Voor meer informatie, klik hier

Toner

Vroeger waren gezichtsreinigers een stuk agressiever, en hadden ze de neiging om de pH-waarde van de huid te verstoren. Toners werden toen ontwikkeld om de pH-waarde van de huid weer te herstellen. Geleidelijk zijn gezichtsreinigers veel milder en geavanceerder geworden. Het reguleren van de pH-waarde van de huid is daardoor niet langer de voornaamste functie van toners. Toners zijn nu vooral bedoeld om je huid voor te bereiden op de volgende stappen van je routine. Toners zorgen ervoor dat je huid de actieve ingrediënten van de serums en de moisturizers die je later gebruikt, beter absorbeert. Bovendien zitten er in een goede toner ook allerlei ingrediënten die gunstig zijn voor de huid, zoals antioxidanten, of voedende bestanddelen zoals vitamine C of niacinamide. Toners zijn tegenwoordig diverser dan ooit. Je hebt toners voor allerlei doeleinden; verhelderende toners, hydraterende toners, toners die de zichtbaarheid van poriën verminderen. Zoek een toner die ontwikkeld is voor jouw specifieke huidtype.

 



Treatments: Serums/Essences/Ampoules

Hier wordt het een beetje lastig en misschien verwarrend. Ieder product in deze categorie is ontwikkeld om de huid te voorzien van actieve ingrediënten, die tot diep in de epidermis doordringen en daar specifieke huidproblemen aanpakken, zoals het verhelderen van donkere plekjes, anti-aging, etc. Dus wat is het verschil, en moet je ze alledrie gebruiken?

Laten we beginnen met het product dat de meeste vrouwen in het Westen ook kennen: serums. Serums zijn geavanceerde, geconcentreerde substanties die speciaal bedoeld zijn om specifieke huidbehoeften op een gerichte, verrijkende manier aan te pakken. Serums zijn eigenlijk 'treatments', ze bevatten doorgaans geen zonnefilter/SPF zoals moisturizers voor overdag, en geen emolliënten of verzachtende ingrediënten zoals moisturizers voor 's nachts. De formules van serums worden gebruikt om veel en geconcentreerde actieve ingrediënten in kwijt te kunnen, zoals antioxidanten en voedende, herstellende ingrediënten om een specifieke huidbehoefte te behandelen.

Wat zijn dan essences? Essences waren vroeger wat lichtere, minder geconcentreerde versies van serums. Tegenwoordig is er eigenlijk geen hard onderscheid meer te maken tussen serums en essences. Er zijn lichtgewicht serums op de markt, en ondertussen essences worden steeds geconcentreerder. 'Serum' en 'essence' zijn tegenwoordig niet veel meer dan marketingtermen. Nu de Aziatische en de Westerse cosmeticabedrijven elkaars producten massaal exporteren en importeren, zijn de termen 'serum' en 'essence' praktisch inwisselbaar geworden. Je kunt essences en serums voor hetzelfde doeleind gebruiken. Aziatische consumenten zijn geneigd bekender te zijn met de term 'essence', en de Westerse consument verkiest de term 'serum'. 

Volgende in de rij zijn ampoules. Ampoules zijn hele geconcentreerde serums die je kunt gebruiken in perioden dat je huid echt een boost nodig heeft. Het wordt aanbevolen om ampoules voor een kortere, afgebakende tijd te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld dagelijks gedurende twee weken een ampoule in plaats van je gebruikelijke serum of essence. Na een paar weken zou je het gebruik moeten staken, en het gebruik van je gebruikelijke serum of essence moeten hervatten. Lees voor het gebruik altijd de instructie op de verpakking. 

 
Oogcrème

Oogcrèmes zijn eigenlijk gewoon moisturizers voor onder je ogen. Heb je er echt een nodig, of kan je onder je ogen je gebruikelijke moisturizer aanbrengen? De huid rondom de ogen is extreem gevoelig, heel kwetsbaar, en wordt veel sneller droog in vergelijking met de rest van je gezicht. Oogcrèmes zijn speciaal geformuleerd voor de huid rondom de ogen; ze zijn veel milder, minder irriterend, en bevatten geen parfum. Daarnaast bevatten oogcrèmes ook vaker ingrediënten die gericht zijn op problemen van de huid rondom de ogen, zoals donkere wallen. 

 



Moisturizer/Emulsie

Moisturizers hebben éen primair doel: zorgen dat de vochtigheid van je huid goed ingesloten blijft. Moisturizers bevatten drie basale ingrediënten:
-Bevochtigingsmiddelen: trekken vocht aan
-Occlusieven: vormen een laagje op het oppervlak van de huid om te voorkomen dat het vocht verdampt
-Verzachtende middelen: maken de buitenste laag van de huid zachter en soepel

Moisturizers voorkomen en behandelen de droge huid, ze beschermen gevoelige huid, en verbeteren de teint en de textuur van de huid. Afhankelijk van je huidtype kun je wellicht beter gaan voor een lichtgewichte, gel-achtige moisturizer als je een vette huid hebt, of een rijkere crème voor als je een droge huid hebt. 
Emulsies zijn wat minder geconcentreerde, waterige versies van moisturizers. Ze zijn perfect voor de vettere of gecombineerde huid, omdat ze hydrateren en moisturizen, maar de huid ook laten ademen. 

 

 

 

Zonbescherming

Zonnebrandcrème zou altijd de laatste stap van je huidverzorgingsroutine (voor overdag) moeten zijn. We weten allemaal dat zonlicht je huid beschadigt. Het is de voornaamste oorzaak van huidveroudering. Je kunt nooit vroeg genoeg beginnen met zonnebrandcrème. Gebruik een breedspectrum zonbescherming (bescherming tegen UVA en UVB) met een SPF van ten minste 30, met veel antioxidanten. Breng het 15-30 minuten voordat je naar buiten gaat aan. 

 

 



Sheet maskers

Nog zo'n geweldige Koreaanse skin care innovatie. Sheet maskers! Sheet maskers zijn letterlijk 'sheets' of vellen materiaal gedrenkt in essences tjokvol huidbevorderende ingrediënten zoals vitamines, antioxidanten, hyaluronzuur, ceramiden, etc. Je draagt ze tussen de 15 minuten en een halfuur, verwijdert ze en dept de overgebleven essence in je huid. Het zijn een soort handige facials voor thuis. Gebruik 1 a 2 keer in de week een sheet masker, na het reinigen en het tonen en voor het moisturizen, om je skincare routine een extra opkikker te geven.

Exfolianten

 

Dode huidcellen accumuleren zich op de huid en verstoppen poriën, wat kan leiden tot onzuiverheden en een doffe huid. We kunnen onze huid een handje helpen, deze dode cellen verwijderen en de prachtige, stralende huid die zich hieronder verstopt tevoorschijn laten komen. Hiervoor gebruik je een exfoliant. Je hebt twee soorten exfolianten: fysieke en chemische exfolianten.

 

Fysieke exfolianten exfoliëren de huid door middel van kleine korreltjes of vermalen noten. Door deze harde deeltjes tegen je huid te wrijven, ontdoe je de huid van dode huidcellen en komt de nieuwe huid tevoorschijn. 

- Chemische exfolianten exfolieren de huid met zogenaamde hydroxyzuren (Hydroxy Acids: Alpha Hydroxy Acids a.k.a. AHA en Beta Hydroxy Acids a.k.a. BHA). Deze zuren lossen de 'lijm' op die de dode huidcellen bijeen houdt. Als deze lijm oplost, ontdoet de huid zich op natuurlijke wijze van de dode huidcellen, en komt de nieuwe, stralende onderliggende huidlaag tevoorschijn. We hebben al een blog post over chemische exfolianten geschreven, plus aanbevelingen voor welk soort chemische exfoliant je het beste kan gebruiken. Voor meer info, klik hier.

Je huid en je teint kunnen echt flink verbeteren als je minstens twee keer in de week exfolieert. Er komt niet alleen een nieuwe, mooie huid onder al die dode huidcellen tevoorschijn, maar je huidverzorgingsproducten worden ook nog eens beter geabsorbeerd.

Dit zijn alle stappen van de huidverzorging, en de categorieën die je in een typische Koreaanse huidverzorgingsroutine terugvindt. Als je nog vragen hebt, aarzel niet om te reageren! Volgende week komen er weer meer tips en tricks over huidverzorging!

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter