Het is nu officieel lente. Het wordt steeds warmer en de zon gaat intenser schijnen. Hoewel je het hele jaar door zonnebrandcrème zou moeten smeren, denk ik dat de meesten van ons zonnebescherming niet serieus nemen in de winter (ik in ieder geval niet). Nu de zon weer volop schijnt, is het noodzakelijk om dit wel te doen.
Ik moet eerlijk zijn, ik vind zonnebrandcrèmes helemaal niet fijn. Ik vind dat zonnebrand weer een extra laagje is die ik ’s ochtends op mijn huid moet e. Daarnaast is er is ook veel dat fout kan gaan in zonnebrand formuleringen. Zonnebrandcrèmes kunnen een witte waas achterlaten, ze kunnen poriën verstoppen, ze kunnen je huid er vet uit doen zien, en je huid doen plakken. Maar bovenal, je moet ze de hele dag opnieuw blijven aanbrengen om je huid beschermd te houden. Wie doet dat nou? Wie blijft de hele dag zonnebrand smeren?
Ik vind het zo’n gedoe met zonnebrandcrème dat ik het meestal gewoon oversla. Ik weet dat dat verkeerd is omdat ik weet wat voor schade zonnestralen kunnen aanrichten. Daarom besloot ik om zonnebrandcrèmes een tweede kans te geven. De afgelopen week heb ik onderzoek gedaan naar zonnebrandcrèmes om beter te begrijpen hoe ze werken en hoe ze geformuleerd zijn. Ik heb heel wat nuttige informatie gevonden die ik met jullie wil delen vandaag.
Vandaag ga ik de 2 basistypes zonnebrandcrème bespreken. Er zijn namelijk fysieke en chemische zonnebrandcrèmes. Ik zal je vertellen wat dit inhoudt: hoe ze werken, hun voor- en nadelen, voor wie ze geschikt zijn, enz. Zo kun je beter geïnformeerd op zoek gaan naar een zonnebrand die het beste bij je past.
Laten we eerst beginnen met wat zonnebrandcrèmes zijn en wat hun functie is, zodat we ze op basis daarvan kunnen beoordelen.
Zonnebrandcrèmes hebben 1 hoofddoel: de huid beschermen tegen UV-stralen. Sommige zonnebrandcrèmes bevatten ook toegevoegde treatments, zoals vitamines en peptiden, etc. Maar hun #1 doel is om de huid te beschermen tegen zonnestralen.
Waarom is het nu belangrijk dat we onze huid beschermen tegen zonnestralen?
Een deel van zonnestralen valt in het UV-spectrum (ultraviolet). UV-stralen creëren vrije radicalen, dit zijn onstabiele moleculen die collageen in de huid afbreken. Na verloop van tijd leidt dit tot vroegtijdige huidveroudering. Natuurlijk willen we allemaal voortijdige huidveroudering voorkomen, maar het meest verontrustende probleem met UV-stralen is dat ze gelinkt zijn aan huidkanker. Zonnebescherming is dus niet alleen een kwestie van ijdelheid, maar ook van gezondheid.
Er zijn 2 soorten UV-stralen die schadelijk zijn voor de huid: UVA- en UVB-stralen.
De effecten van UVB-stralen zijn snel zichtbaar en je kunt ze voelen. UVB-stralen zorgen namelijk voor een bruine huid en zijn de hoofdoorzaak van huidverbranding.
UVA-stralen daarentegen, zijn meer bedrieglijk. Ze dringen de huid binnen en vernietigen de huid langzaam van binnenuit. Het kan jaren duren voordat je de schadelijke gevolgen van UVA-stralen opmerkt.
Er valt nog veel meer te vertellen over de verschillende soorten UV-stralen, maar dat valt buiten het kader van de blog van vandaag. Laten we nu de verschillende soorten zonnebrand bespreken.
Chemische Zonnebrand
Chemische zonnebrandcrèmes absorberen UV-straling, waardoor deze niet door de huid kunnen dringen. De UV-filters die gebruikt worden in chemische zonnebrandcrèmes creëren een chemische reactie waarin schadelijke UV-stralen worden omgezet in warmte en vervolgens afgegeven aan de huid.
Chemische UV-filters
Chemische UV-filters beschermen meestal tegen 1 soort straal; óf tegen UVA óf UVB-stralen. Sommige chemische UV-filters zijn onstabiel bij blootstelling aan de zon. Dit betekent dat ze in directe zonlicht hun structuur verliezen en daarmee hun werking. Dit soort onstabiele UV-filters worden vaak gestabiliseerd door ze te combineren met andere UV-filters in dezelfde formule.
(De onderstaande UV-filters worden benoemd bij hun Engelse benaming omdat ze meestal zo op ingrediëntenlijsten worden vermeld)
- Para-aminobenzioic acid (PABA) beschermt de huid tegen UVB-stralen. Deze UV-filter komt minder vaak voor in nieuwere zonnebrandformules omdat het irriterend kan zijn op de gevoelige huid.
- Avobenzone heeft de beste UVA-bescherming van alle chemische UV-filters, maar is zeer onstabiel.
- Octisalate wordt meestal toegevoegd om Avobenzone te helpen stabiliseren.
- Homosalate is een controversiële UV-filter. Homosalate is namelijk van nature aanwezig in moedermelk en er wordt gespeculeerd dat het hormoon spiegels verstoort. Daarnaast zou Homosalate schadelijke bijproducten vrijmaken tijdens de afbreking.
- Octinoxate (of Octylmethoxycinnamate) is ook aanwezig in moedermelk en bootst hormonale activiteiten na die verstoringen kunnen veroorzaken.
- Oxybenzone bootst ook hormonen na en kan allergische reacties veroorzaken.
Voordelen Chemische Zonnebrand
- De textuur is dun en vloeibaar, beter geschikt voor dagelijks gebruik en onder de make-up.
- De formule is zo opgebouwd dat het makkelijker is om aanvullende treatments toe te voegen, zoals peptiden en vitamines.
- Kleurloos, laat geen witte waas achter.
- Biedt meer UVA-bescherming dan fysieke zonnebrand.
Nadelen Chemische Zonnebrand
- Kan de interne huidtemperatuur verhogen. Dit maakt ze minder geschikt voor mensen met een door warmte geactiveerde huid (roodheid en rosacea).
- Werkt niet gelijk na het aanbrengen. Vereist een wachttijd van 20 minuten voordat de zonnebrand begint te werken
- Meestal zijn meerdere chemische UV-filters nodig om zowel UVA- en UVB-bescherming te bereiken. Dit verhoogt de kans op irritatie, waardoor chemische zonnebrand vaak minder geschikt is voor de gevoelige huid.
- Hoe hoger de SPF, hoe groter de kans op irritatie (omdat hogere concentraties UV-filters nodig zijn).
- UV-bescherming wordt snel opgebruikt in directe zon, dus je moet ze blijven opsmeren gedurende de dag.
- Chemische UV-filters kunnen poriën verstoppen.
Fysieke Zonnebrand
Fysieke zonnebrandcrèmes (ook wel fysieke blokkers genoemd) beschermen de huid door schadelijke UV-stralen te weerkaatsen en te blokkeren. Zo dringen ze niet door de huid.
Fysieke UV-filters
Fysieke zonnebrandcrèmes bevatten mineralen als UV-filters en worden over het algemeen goed getolereerd door de huid.
- Titanium dioxide is een natuurlijk mineraal met een wit pigment (dit veroorzaakt de typische witte waas). Het blijft stabiel bij blootstelling aan UV-stralen en wordt niet afgebroken in de zon. Het beschermt tegen het volledige spectrum van UVB-stralen, maar niet tegen alle UVA-stralen.
- Zinc oxide is het enige door-de-FDA-goedgekeurde UV-filter dat beschermt tegen het volledige spectrum van zowel UVA als UVB-stralen.
Voordelen Fysieke Zonnebrand
- Beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.
- Beschermt onmiddellijk na applicatie: geen wachttijd.
- Blijft langer werkzaam in direct zonlicht (NIET bij lichamelijke activiteiten die de huid doen zweten of de huid nat maken).
- Weinig kans op irritatie, beter geschikt voor de gevoelige huid.
- Beter voor mensen met rosacea en roodheid, omdat fysieke UV-filters warmte en energie verdrijven van de huid.
- Minder kans op verstopte poriën. Beter geschikt voor de acné-gevoelige huid.
- Stabielere formules, langere houdbaarheid.
Nadelen Fysieke Zonnebrand
- Veegt makkelijk weg met een beetje zweet of water.
- Laat vaak een witte waas achter op de huid. Minder geschikt voor getinte en donkere huidtinten.
- Kan bij het zweten witte druppels op de huid veroorzaken.
- De textuur is dik. Hierdoor zijn ze moeilijker aan te brengen en minder geschikt voor onder de make-up.
- Kan een dikke laag op de huid vormen waardoor je meer zweet bij lichamelijke activiteiten. Het zweten zorgt er op zijn beurt weer voor dat de zonnebrand wegspoelt.
Welk soort zonnebrand is beter?
Beide soorten zonnebrandcrèmes bieden uitstekende bescherming tegen de zon. Het is aan jou om te beslissen welke zonnebrand het beste aan jouw behoeftes voldoet. Het is ook belangrijk om te weten dat veel zonnebrandcrèmes een combinatie van zowel chemische als fysieke UV-filters bevatten om de voordelen van de zonnebrand te optimaliseren en de nadelen te minimaliseren. Volgende week zal ik een blogpost schrijven over al onze zonnebrandcrèmes en ze categoriseren op basis van hun ingrediënten. Ik wilde dat eigenlijk in deze post doen, maar ik denk dat deze post dan veel te lang wordt. Hopelijk zie ik je volgende week weer!
XXX- Soha